Skip to content

Het is nog even afwachten of wij bij de eerste vijf nominaties eindigen, toch voelen wij ons zeer vereerd door deze aanbevelingsbrief voor de Ab Harrewijn Prijs door Anke Vergeer en Marianne van Bakel. Uit de voordrachten kiest de jury vijf genomineerden, die op 13 mei gaan uitmaken wie de Prijs krijgt toegekend. Duimen jullie mee?

Graag dragen we Herstel op Poten, voor als zeer waardevol en inspirerend initiatief. Het is Dafne Rademakers die haar droom omzette in een bedrijf dat ondersteuning biedt aan mensen die kwetsbaar zijn, bij het herwinnen van een plek in de samenleving.

Wat wij bijzonder vinden is haar manier van werken. Ze vertelt dat honden en begeleiders samenwerken met mensen die op een of andere manier vast gelopen zijn, en dat de nadruk ligt op ervaren van knelpunten en hoe daar (anders) mee om te gaan, in plaats van het centraal zetten van problemen. Dafne heeft een groot hart voor mens, dier en de GGZ.

“In de hulpverleningstrajecten voor kinderen en volwassen zetten wij speciaal getrainde honden in. Je krijgt van een psychosociale hulphond directe, niet oordelende en ongedwongen feedback op je gedrag. Door te oefenen met de hond krijgen mensen meer basisvertrouwen, lef, eigen regie. De trajecten zijn vooral gericht op (weer) meedoen in de samenleving.”

Dafne, eigenaar van Herstel op Poten, kan ook zelf meepraten over hoe het is om vast te lopen. Bijna twintig jaar geleden viel zij uit met burnout wat leidde tot een zware depressie. “Als ik terugkijk naar deze moeilijke periode heeft het mij, stapje voor stapje, veel gebracht. Ervaren, met de kat op schoot, dat ik weer wilde meedoen in de maatschappij, maar eerst weer zelfvertrouwen moest krijgen. Dat was nog een lange weg, maar uiteindelijk werd ik hulpverlener. De beslissing om hierin met honden te gaan werken nam ik ongeveer 10 jaar geleden. Ik ging ervaren wat de kracht is van werk doen wat bij je past, zinvol is en blijdschap brengt. Vanuit dit hele proces is Herstel op Poten ontstaan en dat is ook wat ik meeneem in het werken met kwetsbare burgers.”

Wij zijn onder de indruk geraakt van dit mooie en verbindende initiatief. Hier kunnen mensen die het op een of andere manier lastig hebben in onze samenleving gebruik van maken. Tekenend zijn de gelijkwaardigheid, verbondenheid, het taalgebruik zonder stigmatiserende benamingen en woorden.

Anke Vergeer en Marianne van Bakel zijn beide lang werkzaam geweest in de zorg en het werken van uit Herstel en Ervaringsdeskundigheid, respectievelijk bij Kwintes en Trimbos.

Meer informatie over deze prijs en Ab Harrewijn? Kan je bekijken via deze link: Wie is er hier nou dominee, jij of ik? – Ab Harrewijn Prijs

Back To Top