Skip to content

Hier zijn wij aan het werk met hormonen en neurotransmitters. Hoezo? Het ziet eruit als gewoon een hond aaien toch? Klopt inderdaad! Zowel voor de hond als de deelnemer komen er dan processen op gang. Echter wel voorop staat de wederkerige band tussen de hond en de deelnemer. Gewoon even de tijd nemen op een bankje in de zon voor echt contact.

Paul de Vos beschreef in zijn boek “Emoties bij honden” dat een betekenisvolle relatie tussen mens en hond wederkerig is. Wij mensen worden beter van zo’n relatie. Dit geldt ook voor honden. [I]

In 2003 toonden de onderzoekers Odendaal en Mientjes aan dat het contact tussen mens en hond de concentratie oxytocine in het bloed verdubbelt. Ook zorgt dat voor een verhoging van endorfine (een morfineachtige stof die het lichaam maakt) en het hormoon dopamine. Beide stoffen zorgen ervoor dat je je lekkerder gaat voelen. Daarnaast verlaagt de bloeddruk en de concentratie van stresshormonen (Cortisol) in het bloed.

Het contact van vanmiddag zorgde ervoor dat beide genoten en de deelnemer blijer het weekend inging.

Meer informatie of kansen en effecten met kan je lezen in onze brochure https://hersteloppoten.nl/…/Brochure-Herstel-op-Poten…

Bronvermeldingen
[I] Dr. Paul de Vos: Emoties bij honden (ISBN 978-90-5972-362-7)

www.hersteloppoten.nl #hondeninhulpverlening #hulphond #topdogtraining #topdog #herstel #ggz #jeugdzorg #wmo #motivatie #maatschappij #angstvoorhonden #hondengedrag #advies #hond #hersteloppoten

Back To Top