het team

Inmiddels heb je als bezoeker van deze website al veel informatie over de werkwijze van Herstel op poten gekregen. Door mij en de honden voor te stellen hoop ik dat je beeld over wat Herstel op Poten nu is en doet nog completer wordt. En ik je in je zoektocht naar de juiste hulpverlening en informatie nog beter kan helpen;

Zeer veel mensen (1 op 10) krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met psychosociale belemmeringen of klachten, je functioneren in de maatschappij komt onder druk te staan. Als deze klachten problematisch worden krijg je als (psychisch) kwetsbare mens veelal te maken met angst om te durven te doen en in contact met anderen te gaan, daarnaast ook grote onzekerheid en vooroordelen en stigmatisering door anderen. Hoop en (zelf)vertrouwen veranderd in lijden, eenzaamheid, afhankelijkheid en inactiviteit. Men raakt dan vaak de regie over het leven kwijt.

Vanuit mijn eigen kennis en ervaring kan ik dit ook beamen. Echter hoe zwaar of heftig de situatie van iemand ook is, juist door actief te worden, in welke vorm dan ook, kan je de regie op je leven laten herpakken. Ik heb gemerkt dat er dan (zonder teveel gepraat) belangrijke dingen zichtbaar worden en je onder de oppervlakte ook dan hulp kunt aanbieden.Mijn kernvraag als hulpverlener was dan ook:

‘hoe ik deze toegevoegde waarde op een creatieve manier verder kon ontwikkelen en toepassen. Wat zijn de mogelijkheden en waar ik heb gevoelsmatig ook iets mee?’

Als ervaringsdeskundige heb ik geleerd mijn persoonlijke ervaringen professioneel en nuttig in te zetten, tevens ontdekte ik de kracht van dieren in het herstelproces. Ik ben mij gaan verdiepen in dierondersteunende begeleiding in combinatie met honden. Ik merkte dat als ik mijn hond mee nam naar mijn werk er ook activiteit bij cliënten ontstond. Er werd op deze manier geen appél gedaan op ‘het moeten praten’ met de hulpverlener, maar wat iemands krachten, dromen en drijfveren en welke vaardigheden verder ontwikkeld konden worden, werd ook op deze wijze zichtbaar.

Dit was het antwoord wat ik zocht op mijn kernvraag. Met het doel om dit professioneel en verantwoordelijk in te gaan zetten heb ik succesvol de coachingsopleiding Topdog Honden SOVA Trainer gevolgd. Dit alles en met mijn honden, Sia en Karel werd Herstel op Poten een feit.

Sia is een teefje en is geboren op 1 september 2012. Ze is een kruising tussen een Golden Retriever en Duitse /Turkse herder. Begin 2015 is Sia gecertificeerd als psychosociaal hulphond en geschikt om een brede groep mensen te coachen. Deze leergierige dame heeft vroeger als zwerfhond op straat geleefd. Hierdoor kent ze hondentaal en hondenregels als één van de beste. Zij is zelfstandig, laat zich niet op de kop zitten en wil graag de baas spelen in een groep. Toch kan ze soms wat onzeker zijn. Ze vergeet dit snel, omdat ze er veel lol en zin in heeft om voor je te werken. Sia heeft vaak haar tong uit haar bek hangen van blijdschap. Ze is een allemansvriend en zachtaardig voor jong en oud. Sia kan heel enthousiast doen. Als  je niet oppast, springt ze zo tegen je op. Ze geniet enorm als je haar over haar bef of buik aait of borstelt. Modderpoelen, water, stokken, ballen en koekjes kan ze echt niet weerstaan.

Power is een reu en is geboren in 2011. Hij is een Labrador retriever. Sinds september 2016 is hij gecertificeerd als psychosociaal hulphond. Hij is geschikt om een brede groep mensen te coachen. Kinderen, jeugd of (jong)volwassen mensen, hij pakt ze allemaal in met zijn blonde manen en bruine ogen. Hij is een hele grote, rustige lobbes die ook af en toe macho gedrag kan vertonen. Een ervaren deelnemer van de training noemt hem knuffelbeer, maar dan wel een knuffelbeer die ferm en duidelijk moet worden toegesproken. Power legt vaak heel subtiel zijn poot op je arm. Wanneer je niet duidelijk bent heeft hij er een pootje van om zijn nagels in je arm te zetten. Tja het is aan jou wanneer je de grens stelt. Nagelafdrukken voor een week of enkele minuten. Power is een aanwinst voor het team van Herstel op Poten om mensen te ondersteunen in het groeien qua zelfvertrouwen, weerbaarheid, assertiviteit en de maatschappelijke ladder weer op te gaan.

Karel is een reu en is geboren op 1 mei 2014. Hij is een kruising tussen een Golden retriever en kruising Amerikaanse Staffordshire/ Dogo Argentino. Hij is bij ons komen wonen toen hij zeven maanden oud was. Begin 2016 is Karel gecertificeerd als psychosociaal hulphond en geschikt om een brede groep mensen te coachen. Hij heeft enorm veel plezier om voor mensen te werken. In de trainingen maakt zijn staart overuren. Die blijft maar kwispelend rondjes draaien. Het lijkt net op een propeller van een helikopter. Karel is stevig, stoer en soms wat onhandig. Hij heeft een groot hart, echt een lieverd en is ook een doorzetter. Karel is heel duidelijk over wat hij wil en niet wil. Hij ziet alles wat er om zich heen gebeurt en reageert hier op. Voor knuffels, aandacht en koekjes doet hij alles. Hij pakt bijna iedereen in met zijn humor. Klimmen op schoot is iets wat hij het liefste doet. Pas op voor zijn tong, want een lik geven doet hij héél graag.

Sia en Karel wonen bij ons thuis, het zijn gezinshonden. Power woont niet bij ons thuis, hij is onze lease-hond. De eigenaren van Power wilde hem graag laten werken en terecht het is een kanjer.
De psyco-sociale hulphonden worden jaarlijks getest op evenwichtigheid en gehoorzaamheid. Om overbelasting bij de honden te voorkomen worden ze maximaal twee keer per week, 20 minuten ingezet voor een bijeenkomst.

This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button.