ons team

Ons Team

Inmiddels heb je als bezoeker van deze website al veel informatie over de werkwijze van Herstel op Poten gekregen.

Door ons en onze negen honden voor te stellen hoop ik dat je beeld over wat Herstel op Poten nu is en wat wij doen nog completer wordt. En wij je in je zoektocht naar de juiste hulpverlening en informatie nog beter kan helpen.

Dafne Rademakers
Eigenaar van Herstel op Poten
Topdogtrainer en opleider, ervaringsdeskundige, hondengedragsdeskundige,
SKJ jeugd- en gezinsprofessional en Psychosociaal therapeut en Kindtherapeut i.o.
LinkedIn

Praktijkervaring

Bij Herstel op Poten wij werken samen met diverse onderaannemers om zo wachtlijsten te voorkomen en een brede professionele kennis in huis te hebben.

Er is praktijkervaring in Herstelondersteuning, Werk en Participatie, Opvang en Beschermd Wonen, Forensische Zorg, Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA), Laag Verstandelijk Beperkt (LVB), ambulant gezinsbegeleider, jeugd maatschappelijk werk, school maatschappelijk werk, groepsmaatschappelijk werk, basis gebarentaal, volwassen onderwijs (anderstalige) en praktijkonderwijs.

Arlette Hüttmann
Onderaannemer van
Herstel op Poten
Topdogtrainer en opleider, ervaringsdeskundige, hondengedragsdeskundige, docent, autismespecialist en Remedial Teacher. Eigenaar van psychosociaal hulphonden Lot.

Edith van den Tempel
Onderaannemer van
Herstel op Poten
Topdogtrainer, hondengedragsdeskundige en Maatschappelijk Werker.
Eigenaar van psychosociaal hulphond Loki.

Linda Agema
Onderaannemer van
Herstel op Poten
Herstelcoach met ervaringskennis, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener,
Topdog trainer
Eigenaar van psychosociale hulphond Polly

Patricia Mulder
Onderaannemer van
Herstel op Poten
Topdogtrainer, R.E.A.D. team, RT specialist,
Jeugd- en gezinsprofessional (SKJ), Sport en bewegen met een hond.
Eigenaar van psychosociaal hulphond Bennie.

Onze Honden

De psychosociale hulphonden worden jaarlijks getest op evenwichtigheid en gehoorzaamheid. Om overbelasting bij de honden te voorkomen worden ze maximaal twee keer per week, 20 minuten ingezet voor een bijeenkomst.

Onze honden zijn gezinshonden. Sia, Karel en Teun wonen bij Dafne. Power en Chelsea wonen ergens anders, het zijn onze lease-hond. De eigenaren van Power en Chelsea wilde hen graag laten werken en terecht het zijn kanjers. Flo woont bij Arlette, Polly woont bij Linda, Bennie woont bij Patricia en Loki woont bij Edith.

Hou je vast!
Hier komen onze harige collega’s; Sia, Karel, Power, Teun, Chelsea, Loki, Lot, Bennie & Polly. 

Sia is een teefje en is geboren op 1 september 2012. Ze is een kruising tussen een Golden Retriever en Duitse /Turkse herder. Begin 2015 is Sia gecertificeerd als psychosociaal hulphond en geschikt om een brede groep mensen te coachen. Deze leergierige dame heeft vroeger als zwerfhond op straat geleefd. Hierdoor kent ze hondentaal en hondenregels als één van de beste. Zij is zelfstandig, laat zich niet op de kop zitten en wil graag de baas spelen in een groep. Toch kan ze soms wat onzeker zijn. Ze vergeet dit snel, omdat ze er veel lol en zin in heeft om voor je te werken. Sia heeft vaak haar tong uit haar bek hangen van blijdschap. Ze is een allemansvriend en zachtaardig voor jong en oud. Sia kan heel enthousiast doen. Als  je niet oppast, springt ze zo tegen je op. Ze geniet enorm als je haar over haar bef of buik aait of borstelt. Modderpoelen, water, stokken, ballen en koekjes kan ze echt niet weerstaan.

Karel is een reu en is geboren op 1 mei 2014. Hij is een kruising tussen een Golden retriever en kruising Amerikaanse Staffordshire/ Dogo Argentino. Hij is bij ons komen wonen toen hij zeven maanden oud was. Begin 2016 is Karel gecertificeerd als psychosociaal hulphond en geschikt om een brede groep mensen te coachen. Hij heeft enorm veel plezier om voor mensen te werken. In de trainingen maakt zijn staart overuren. Die blijft maar kwispelend rondjes draaien. Het lijkt net op een propeller van een helikopter. Karel is stevig, stoer en soms wat onhandig. Hij heeft een groot hart, echt een lieverd en is ook een doorzetter. Voor knuffels, aandacht en koekjes doet hij alles. Hij pakt bijna iedereen in met zijn humor. Klimmen op schoot is iets wat hij het liefste doet. Pas op voor zijn tong, want een lik geven doet hij héél graag.

Power is een reu en is geboren in 2011. Hij is een Labrador retriever. Sinds september 2016 is hij gecertificeerd als psychosociaal hulphond. Hij is geschikt om een brede groep mensen te coachen. Kinderen, jeugd of (jong)volwassen mensen, hij pakt ze allemaal in met zijn blonde manen en bruine ogen. Hij is een hele grote, rustige lobbes die ook af en toe macho gedrag kan vertonen. Een ervaren deelnemer van de training noemt hem knuffelbeer, maar dan wel een knuffelbeer die ferm en duidelijk moet worden toegesproken. Power legt vaak heel subtiel zijn poot op je arm. Wanneer je niet duidelijk bent heeft hij er een pootje van om zijn nagels in je arm te zetten. Tja het is aan jou wanneer je de grens stelt. Nagelafdrukken voor een week of enkele minuten. Power is een aanwinst voor het team van Herstel op Poten om mensen te ondersteunen in het groeien qua zelfvertrouwen, weerbaarheid, assertiviteit en de maatschappelijke ladder weer op te gaan.

Teun is een reu en is geboren op 8 april 2018. Hij is Polski Owczarek Nizinny. Een watte??? Op zijn Nederlands een Poolse Herder. In het voorjaar van 2019 is Teun gecertificeerd als psychosociaal hulphond en geschikt om een brede groep mensen te coachen. Teun is onze jongste hulphond en nog een spring in het veld. Hij wil graag overal bij zijn en alles volgen. Dat maakt dat hij zichzelf skills heeft aangeleerd. Als een echte Houdini maakt hij deuren open met of zonder geluid. We oefenen daarom nog hard met het commando “Teuntje lager”. Teun is heel duidelijk in wat hij wil en niet wil. Hij ziet alles wat er om zich heen gebeurt en ziet de lol overal van in. Met een strakke begeleiding en duidelijke leiding gebeurd er iets bijzonders dan loop hij als een hondje achter je aan. Deze slimme levensgenieter houdt van ballen, liedjes zingen, rollen in bevroren gras en rondjes rennen met varkens.

Chelsea is een teef en is geboren op 6 september 2016. Ze is een kruising Mechelse Tervurense Herder. Deze foxy lady is een enorm expressieve blije meid, een doorzetter en een knuffelkont. Ze moet nog even klaar gestoomd worden voor haar nieuwe baan als psychosociaal hulphond. Tóch hebben we alle vertrouwen dat deze meid een hoop vaardigheden kan leren aan de mens zoals grenzen aangeven, consequent zijn en leiderschap.

Loki is een reutje en is geboren op 5 september 2019. Hij is een kruising tussen een Boxer/Labrador en een Australian Sheperd. Loki is nog maar net begonnen met werken als Topdog en moet zijn certificaat als psychosociaal hulphond nog verdienen. Met zijn talent hebben we er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.
Geboren in Brabant houdt Loki van gezelligheid. Hoe meer hoe beter! Zijn motto is: ‘een dag geen vrienden gemaakt is een dag niet geleefd’.  Hij zal alles uit de kast trekken voor die lekkere aai, die warme knuffel. Alles  om aandacht te krijgen! Een warme lik in je gezicht is dan jouw beloning! Maar deze spring-in-het-veld en clown heeft ook een gevoelige kant. Met zijn lieve, indringende, gevoelige blik kijkt hij recht in je ziel.

Lot is teef in november 20214 geboren op Kreta. Zij is als kleine pup over een hek in een tuin gezet en daar zat ze tussen een paar herders toen de Nederlandse eigenaren thuis kwamen. Zij is daar liefdevol opgenomen in de roedel en heeft daar in de tuin tussen de andere honden een goed begin van haar leven gehad. Zij kon daar niet blijven en zij is via een organisatie in Nederland terecht gekomen. Lot woont nu alweer 6 jaar bij Arlette samen met collega hond Flo en collega hond in opleiding Doezoe. Zij is thuis de opvoeder en big mamma van alle honden. Dit doet ze op een rustige en duidelijke manier. Lot is een mix herder, goldenretriever en ridgeback. Maar in haar gedag lijkt ze meer op een  luie dog. Ze houdt van lekker op bed liggen of in de tuin de boel een beetje bewaken. Lot is een zelfstandige hond. Zij gaat ook buiten graag haar eigen gang. Lot is inmiddels een ervaren psycho-sociaal hulphond. Zij werkt al 6 jaar met allerlei mensen groot en klein. Zij is gek op kinderen en gaat graag aan het werk met en voor mensen.  Als ze een binding met je heeft let ze goed op je en wil ze graag met je samenwerken en spelen. Zij wil dat iedereen zich goed voelt en weet iedere keer weer precies hoe ze je kan helpen en steunen. Ze kan je geruststellen met haar relaxte gedrag en lieve ogen maar ook  pittig zijn en je laten weten dat je duidelijker of zelfverzekerder mag zijn. Lot houdt van snuffelen, in het water poedelen want zwemmen durft ze niet, samen voetballen en puzzels oplossen. En van eten natuurlijk want dat is heel belangrijk voor Griekse schonen.

Bennie is geboren op 1 oktober 2017 in Spanje. Als pupje reisde hij met zijn nestgenoten mee met een rondtrekkende familie, tot hij samen met zijn broertjes en zusjes afgegeven werd in een Spaans asiel. De start van zijn leventje heeft zijn sporen nagelaten, Bennie is een gevoelige hond, die eerst de kat uit de boom kijkt, maar als je hem eenmaal hebt, gaat ie helemaal voor je. Vertrouwen opbouwen is zijn grootste verdienste. Hij houdt van gekkigheid, behendigheid, springen en klimmen, wil heel graag goed zijn best doen. In 2019 is hij gecertificeerd als psychosociaal hulphond. Hij vervult die taak met veel plezier, weet als geen ander sfeer te spiegelen en grijpt in als hij dat nodig vindt.

Polly is een teefje, geboren in mei 2020. Ze is een dame met een vrije geest, ze is slim, nieuwsgierig en heeft een vrolijke energie. 

Als pup is Polly met haar broertjes en zusjes bij een asiel in Roemenië achtergelaten. Na een jaar verhuisde ze naar Nederland en dat vond ze best lastig. Alles was zo anders dan ze gewend was. De start van Polly’s leven was niet makkelijk, het begon onveilig en onzeker, maar ondanks alle tegenslagen in haar leven heeft Polly het geboxt tot psychosociaal hulphond! 

Ze woont nu samen met haar Spaanse broer en geniet van haar eigen plek. Ze vindt het super leuk om te werken, is dol op eten en als ze moe is komt ze graag bij je liggen om te slapen. 

Polly wil graag voor je aan de slag en doet alles voor jouw aandacht! Deze expressieve dame haalt alles uit de kast en kan enorm de clown uithangen. Ze huppelt en danst op haar witte sokjes en pakt je in met haar knappe bruine ogen. 

Ze vervult een mooie rol bij het aanleren van vaardigheden bij onze deelnemers, zoals rust bewaren en duidelijk zijn in wat je wil.

En zo werd Herstel op Poten een feit

Zeer veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met psychosociale belemmeringen of klachten, je functioneren in de maatschappij komt onder druk te staan. Als deze klachten problematisch worden krijg je als (psychisch) kwetsbare mens veelal te maken met angst om te durven te doen en in contact met anderen te gaan, daarnaast ook grote onzekerheid en vooroordelen en stigmatisering door anderen. Hoop en (zelf)vertrouwen veranderd in lijden, eenzaamheid, afhankelijkheid en inactiviteit. Men raakt dan vaak de regie over het leven kwijt. Echter hoe zwaar of heftig de situatie van iemand ook is, juist door actief te worden, in welke vorm dan ook, kan je de regie op je leven laten herpakken. Ik heb gemerkt dat er dan (zonder teveel gepraat) belangrijke dingen zichtbaar worden en je onder de oppervlakte ook dan hulp kunt aanbieden. Vanuit mijn kennis en ervaring kan ik dit ook beamen. Mijn kernvraag toentertijd als hulpverlener binnen opvang en beschermd wonen was dan ook:

‘hoe ik deze toegevoegde waarde op een creatieve manier verder kon ontwikkelen en toepassen. Wat zijn de mogelijkheden en waar ik heb gevoelsmatig ook iets mee?’

Als ervaringsdeskundige heb ik geleerd mijn persoonlijke ervaringen professioneel en nuttig in te zetten, tevens ontdekte ik de kracht van dieren in het herstelproces. Ik ben mij gaan verdiepen in dierondersteunende begeleiding in combinatie met honden. Ik merkte dat als ik mijn hond mee nam naar mijn werk er ook activiteit bij cliënten ontstond. Er werd op deze manier geen appél gedaan op ‘het moeten praten’ met de hulpverlener, maar wat iemands krachten, dromen en drijfveren en welke vaardigheden verder ontwikkeld konden worden, werd ook op deze wijze zichtbaar.

Dit was het antwoord wat ik zocht op mijn kernvraag. Met het doel om dit professioneel en verantwoordelijk in te gaan zetten heb ik succesvol de basis-en coaching opleiding Topdog gevolgd. Dit alles en met mijn honden, Sia en Karel werd Herstel op Poten in mei 2015 een feit.

This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button.