Skip to content

Bij Herstel op Poten wij werken samen met diverse onderaannemers om zo wachtlijsten te voorkomen en een brede professionele kennis in huis te hebben. Maak hier kennis met ons team én onze harige collega’s.

Door ons en onze negen honden voor te stellen hoop ik dat je beeld over wat Herstel op Poten nu is en wat wij doen nog completer wordt. En wij je in je zoektocht naar de juiste hulpverlening en informatie nog beter kan helpen.

Er is praktijkervaring in Herstelondersteuning, Werk en Participatie, Opvang en Beschermd Wonen, Forensische Zorg, Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA), Laag Verstandelijk Beperkt (LVB), ambulant gezinsbegeleider, jeugd maatschappelijk werk, school maatschappelijk werk, groepsmaatschappelijk werk, basis gebarentaal, volwassen onderwijs (anderstalige) en praktijkonderwijs.

De psychosociale hulphonden worden jaarlijks getest op evenwichtigheid en gehoorzaamheid. Om overbelasting bij de honden te voorkomen worden ze maximaal twee keer per week, 20 minuten ingezet voor een bijeenkomst.

Onze honden zijn gezinshonden. Sia en Karel wonen bij Dafne. Power woont ergens anders, het is een van onze lease-honden. De eigenaren van Power wilde hem graag laten werken en terecht het is een kanjer. Flo en Lot wonen bij Arlette, Polly en Loki wonen bij Linda, Bennie, Binq en Freddy wonen bij Patricia. Shiva en Hailey wonen bij Miranda. Ook heeft zij een lease-hond waarmee ze werkt Sjakie genaamd.

En zo werd Herstel op Poten een feit

Zeer veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met psychosociale belemmeringen of klachten, je functioneren in de maatschappij komt onder druk te staan. Als deze klachten problematisch worden krijg je als (psychisch) kwetsbare mens veelal te maken met angst om te durven te doen en in contact met anderen te gaan, daarnaast ook grote onzekerheid en vooroordelen en stigmatisering door anderen. Hoop en (zelf)vertrouwen veranderd in lijden, eenzaamheid, afhankelijkheid en inactiviteit. Men raakt dan vaak de regie over het leven kwijt.

Echter hoe zwaar of heftig de situatie van iemand ook is, juist door actief te worden, in welke vorm dan ook, kan je de regie op je leven laten herpakken. Ik heb gemerkt dat er dan (zonder teveel gepraat) belangrijke dingen zichtbaar worden en je onder de oppervlakte ook dan hulp kunt aanbieden. Vanuit mijn kennis en ervaring kan ik dit ook beamen. Mijn kernvraag toentertijd als hulpverlener binnen opvang en beschermd wonen was dan ook:

Hoe kan ik deze toegevoegde waarde op een creatieve manier verder kon ontwikkelen en toepassen. Wat zijn de mogelijkheden en waar ik heb gevoelsmatig ook iets mee?

Als ervaringsdeskundige heb ik geleerd mijn persoonlijke ervaringen professioneel en nuttig in te zetten, tevens ontdekte ik de kracht van dieren in het herstelproces. Ik ben mij gaan verdiepen in dierondersteunende begeleiding in combinatie met honden. Ik merkte dat als ik mijn hond mee nam naar mijn werk er ook activiteit bij cliënten ontstond. Er werd op deze manier geen appél gedaan op ‘het moeten praten’ met de hulpverlener, maar wat iemands krachten, dromen en drijfveren en welke vaardigheden verder ontwikkeld konden worden, werd ook op deze wijze zichtbaar.

Dit was het antwoord wat ik zocht op mijn kernvraag. Met het doel om dit professioneel en verantwoordelijk in te gaan zetten heb ik succesvol de basis-en coaching opleiding Topdog gevolgd. Dit alles en met mijn honden, Sia en Karel werd Herstel op Poten in mei 2015 een feit.

team
In Memoriam
Sia
Grondlegger Herstel op Poten
Chelsea
Teun
Back To Top