Skip to content

De kracht van de honden steeds meer ingezet in de zorg, bij onderzoek, in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Ze helpen mensen in alle leeftijden bij activiteiten, werkzaamheden en maken deel uit van behandelings- en begeleidingsproces.

Het inzetten van dierondersteunende interventies (AAI, Animal Assisted Interventions) en therapie (AAT, Animal Assisted Therapie) kunnen verbeteringen geven op het psychische, sociale, emotionele, gedragsmatige, cognitieve en fysieke functioneren van mensen. In Duitsland, Oostenrijk, Amerika en op kleine schaal Frankrijk zijn geweldige resultaten bereikt met honden.

Wetenschappelijke bewezen biologische effecten van honden op mensen

  • Een betere aanmaak van oxytocine; oxytocine verbetert sociaal gedrag en wordt ook weer beter aangemaakt bij sociale integratie.
  • Endorfines worden aangemaakt; daardoor gaan mensen zich beter en opgewekter voelen.
  • Door de vermindering van stress verlaagt het gehalte van cortisol in het bloed.

In 2003 toonden de onderzoekers Odendaal en Mientjes aan dat het contact tussen mens en hond de concentratie oxytocine in het bloed verdubbelt. Ook zorgt dat voor een verhoging van endorfine (een morfine-achtige stof die het lichaam maakt) en het hormoon dopamine. Beide stoffen zorgen ervoor dat je je lekkerder gaat voelen. Daarnaast verlaagt de bloeddruk en de concentratie van stresshormonen in het bloed.

Back To Top